Рискът страните от еврозоната да изпаднат в рецесия достига най-високото си

...
Рискът страните от еврозоната да изпаднат в рецесия достига най-високото си
Коментари Харесай

Европа - на ръба на рецесията

Рискът страните от еврозоната да изпаднат в криза доближава най-високото си ниво от юли 2020 година на фона на все по-сериозните опасения, че възможният дефицит на сила през зимата ще провокира стесняване на икономическата интензивност. То ще засегне доста хора, защото безработицата евентуално ще се усили.

Икономическият спад може да докара и до " изстудяване " на пазара на недвижими парцели заради ограничение на търсенето. Това значи, че парцелите може да поевтинеят, което е неприятна вест за притежателите, които са ги закупили на по-високи цени, най-много за тези с ипотечни заеми.
Какво е криза?
Рецесията е доста намаляване на икономическата интензивност, която продължава месеци или даже години.

Икономиката на дадена страна е изпаднала в криза, когато в границите на избран интервал има негативна динамичност на брутния вътрешен артикул (БВП), индустриалната интензивност и приходите се свиват, безработицата се усилва, а продажбите на дребно спадат, означават специалисти, представени на уеб страницата на списание " Форбс " и от Българска телеграфна агенция.

Рецесията се счита за неизбежна част от бизнес цикъла - последователността от напредък и спад, с които се характеризира икономическото развиване на една страна.

Когато изпадне в криза, стопанската система на дадена страна изпитва съществени усложнения, доста хора губят своята работа, продажбите и надлежно оборотът на компаниите понижават и като цяло действителното произвеждане бележи спад. Определянето на момента, когато националната стопанска система публично е в положение на криза, зависи от разнообразни фактори.

Американският икономист Джулиъс Шискин през 1974 година формулира няколко постулата, които дефинират по кое време една стопанска система е изпаднала в криза. Най-популярният е: " когато има две поредни тримесечия на негативен стопански напредък, измерен посредством брутния вътрешен артикул (БВП) на страната ".

" Една витална стопанска система отбелязва напредък с течение на времето. Така че, когато в продължение на две следващи тримесечия се регистрира стесняване на индустриалната интензивност, то това е знак, че тази стопанска система изпитва съществени структурни проблеми ", отбелязва Шискин.

Страните от еврозоната на ръба на рецесията?

Вероятността стопанската система на еврозоната в границите на 12 месеца да означи спад в продължение на две поредни тримесечия се е повишила до 80 %, считат икономисти, интервюирани от Блумбърг.

При предходни допитвания специалистите оценяваха този риск на 60 на 100, а преди Русия да нахлуе в Украйна - единствено на 20 %.

Германската стопанска система, която е най-голямата в еврозоната и е измежду най-силно подвластните от рестриктивните мерки на съветските газови доставки, най-вероятно ще се свие още през настоящото тримесечие, отбелязва Блумбърг.

Домакинствата и бизнесите в Европа се приготвят за възможен режим на силата, откакто Русия понижи внезапно доставките на природен газ за района. Към този проблем се прибавят и рекордната инфлация, както и проблемите с веригите на доставки. Данните от редица изследвания демонстрират, че икономическата интензивност се свива от юли, като няма огромни изгледи за подобряването й в кратковременен проект.

На този декор инфлацията в еврозоната се чака да доближи 9,6 % през последните три месеца на годината или съвсем 5 пъти над равнището от малко под 2 %, към което се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ), се показва в разбора на икономистите, взели участие в изследването на Блумбърг. Те не чакат до 2024 година междинното ниво на инфлацията в еврозоната да се приближи до целевите 2 %.

Риск и за България?

Европа ще изпадне в криза тази зима, защото подаването на съветски природен газ по газопровода " Северен поток-1 " през идните месеци ще варира сред 0 и 20 %, се споделя в разбор на специалисти от подразделението за проучвания и разбори на списание " Икономист " (The Economist Intelligence Unit), огласен в средата на август.

Икономиките на Унгария, Чехия и Словакия ще пострадат най-вече, освен заради своята взаимозависимост от съветския газ, само че и тъй като резултатът от рецесията в Германия ще ги засегне най-сериозно на фона на мощните им стопански връзки с Федералната република.

Експертите от " Икономист " чакат свиването на промишлената интензивност в Германия да се отрази на стопанските системи на доста страни от района. Основният " удар " върху тях ще бъде нанесен от високите цени на силата, спадът на потребителското доверие и слабия експорт. България и балтийските страни са изключително изложени на тези опасности, означават анализаторите.
Как рецесията се отразява на живота на хората?
Рецесията ще засегне доста хора, защото е допустимо те или някои от околните им да изгубят работата си, тъй като редица компании ще бъдат принудени да прибегнат до съкращения заради стесняване на активността им.

Друг отрицателен резултат от икономическия спад е " охлаждането " на пазара на недвижими парцели заради ограничение на търсенето. Това значи, че междинните цени може да се намалят, което е неприятна вест за притежателите на парцели, закупени с ипотеки по време на взрива на пазара.

В изискванията на възможен скок на лихвите по заемите на фона на ударното повишение на главните лихви от страна на водещите централни банки, е допустимо да се вдигнат вноските по заемите. Ако притежател на парцел с ипотека не успее да заплаща по-високите вноски за избран интервал, то е допустимо заемът му да бъде разгласен за отложен и жилището, което е употребявал като гаранция за заема си, да бъде оповестено на обществена обмен. Ако това стане в изискванията на " изстудяване " на пазара на недвижими парцели, то парцелът може да бъде продаден на по-ниска цена от тази, на която е закупен. Така притежателят му ще го загуби, без да е съумял да покрие напълно задължението си към банката, т.е. към този момент няма да има парцел, само че в същото време част от дълга му ще остане непогасен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР